Partier

Det finns sju partier i riksdagen. Vilka är de och vad står de för?
För att göra det enklare så tänker jag presentera alla sju i form av en lista:
(obs: slumpad ordning)


Socialdemokratierna - (s) 
Målet är att skapa ett samhälle där alla har samma möjligheter. Det är stora skillnader i inkomster, förmögenheter och makt mellan människor som är ett hinder för varje person att utvecklas så mycket som möjligt. Ett av de viktigaste målen är att inkomsterna ska vara jämnare. >Mona Sahlin är socialdemokrat.
Moderaterna - (m)
Moderaterna är ett arbetarparti som vill skapa fler jobb i framtiden. De vill att fler jobb ska vara tillgängliga och att fler blir anställda. En fördel är då, att den som vill ha hemnära arbete kan köpa det. Det ska vara lätt och billigt att anställa, och en arbetande ska få mer pengar kvar efter skatt. >Fredrik Reinfeldt är moderat.
Centerpartiet - (c) 
Centerpartiet vill att både folk med liten lön och de med stor 
ska betala mindre i skatt. De anser att ju mer pengar man har kvar efter skatt desto mer varor och tjänster köper man, vilket skapar nya arbeten. Centerpartiet vill inte att långa väntetider ska finnas vid sjukvård. Därför ska fler än bara landstinget kunna ge vård. Länder ska samarbeta för att skydda naturen. >Maud Olofsson är centerpartist.

Folkpartiet - (fp) 
Folkpartiet anser att det är viktigt för en människas  självkänsla att ha ett arbete, bra lön och kunna betala sina räkningar. Vi vill att unga människor ska få ett arbete, som de tycker att man måste arbeta mycket med. De vill införa euro istället för krona som valuta i Sverige. Pensionärer och äldre människor är också en av de viktigaste frågorna för folkpartiet. Äldre människor ska få bestämma över sina egna liv. >Jan Björklund är folkpartist.
Kristdemokraterna - (kd) 
Kristdemokraterna kämpar för att alla människor ska få bestämma över sina liv. Barn ska få växa upp i trygga familjer, därför vill de införa vårdnadsbidrag i Sverige. De vill sänka skatten, även för pensionärer. Att bestämma över sitt liv: Gamla väljer vilken vård och boende de vill ha, när du blir sjuk ska du välja vem som ska ge dig vård, samhället ska hjälpas till för att skapa en trygg miljö. >Göran Hägglund är kristdemokrat.
Vänsterpartiet - (vp) 
Vänsterpartiet vill att kvinnor och män ska ha lika mycket makt. De vill att alla ska ha ett privatliv, inte blir avlyssnade på internet och inte blir kontrollerade av samhället. De vill föra in en ny lag där arbetsgivaren inte kontrollerar de anställda på en "hög" nivå. Vänsterpartiet vill hjälpa fattiga länder så att deras miljö blir mer hälsosam. >Lars Ohly är vänsterpartist.
Miljöpartiet - (mp) 
De vill att varje människa ska få möjlighet att bestämma mer själv. De vill att fler människor ska engagera sig i politik så att inte samma människor är politiker hela livet. Alla som fyllt 16 år ska få rösta (istället för 18 år). Fattiga människor ska få ett bättre liv. Samhället ska vara tillgängligt för alla slags människor, oavsett sexualitet, bakgrund och personer med mer eller mindre pengar. >Peter Eriksson och Maria Wetterstrand är miljöpartister.


Källa: Partiernas egna webbsidor, partiledarnas namn är klickbara för mer info om dem.

Kommentarer
Postat av: reham :)

fett bra du är :D

2010-09-09 @ 17:56:53
URL: http://rehamfeisal.blogg.se/
Postat av: Mona

Jag håller med Reham:D

2010-09-09 @ 21:05:45
URL: http://vanessaskola.blogg.se/
Postat av: isabelle

du skriver otroligt bra monica!!! :)

2010-09-09 @ 22:37:45
URL: http://bbestaisabelle.blogg.se/
Postat av: Milan

Bra jobbat;)

2010-09-13 @ 11:45:00
URL: http://milano.blogg.se/
Postat av: Emilia

Precis som alla andra tycker jag också att du skriver mycket bra :D Har fått lite idéer av att titta på din blogg men tyvärr så verkar jag inte kunna lägga in bilder på min egen haha. Du har fått en otroligt bra variation på alla dina inlägg, vilket jag är lite avis på ;)

2010-09-14 @ 16:41:21
Postat av: Jasmin

Grymt bra skrivet Monica..!

2010-09-15 @ 20:29:59
URL: http://jasminhussain.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0